Velsertunnel-vroeger

Velsertunnel geschiedenis

De Velsertunnel dateert uit 1941 toen de eerste werkzaamheden startten. Echt af is de tunnel toen niet gekomen, omdat de werkzaamheden tijdens de Tweede Oorlog werden gestaakt. Uiteindelijk is er na de oorlog verder gewerkt en is de tunnel in 1957 voor het eerst open gegaan! Zie hier geweldige historische beelden uit het archief van Beeld & Geluid: inclusief de grote opening door Koningin Juliana!
Leve de Tunnel! 1957
Het openen van de tunnel was niet zonder bombarie. Tijdens een kijkje achter de schermen bij de Velsertunnel hebben we een speciale Velsertunnel krant uit 1957 mogen inzien. De krant was gevuld met advertenties van vele bedrijfjes die destijds wilden profiteren van de nieuwe bereikbaarheid van de regio. Zie hieronder een paar voorbeelden van deze fantastische oude marketing uitingen.
Rijksmonument “De hyacinten” 
Wist u dat de ventilatietorens van de Velsertunnel de bijnaam “de hyacinten” hebben? Kijk maar eens goed naar de torens, ziet u de gelijkenis? Hun bijzondere uiterlijk heeft ervoor gezorgd dat de hyacinten sinds 2007 een rijksmonument zijn. Tijdens de open monumentendag kunt u gratis de toren van binnen bewonderen! Nog een weetje… In de Velsertunnel is een oude bunker te vinden uit de Koude Oorlog ca. 1948-1990.

Velsertunnel-hyacinten
Rijksmonument ‘de hyacinten’

Bijna 60 jaar na de bouw van de tunnel is deze in 2016 toe aan een grondige renovatie. Want ten tijden van de bouw van de tunnel werd er gerekend op zo’n 5000 voertuigen per dag, de auto was toen immers een stuk minder gewoon dan nu!

Velsertunnel-krant1957
Verkeersstroom in de krant

Dagelijks rijden er nu zo’n 65.000 (!) voertuigen door de tunnel. U kunt zich voorstellen dat dat door de jaren heen een flinke slijtage heeft opgeleverd en de tunnel niet meer van deze tijd is. Tijd voor een renovatie dus!

 

Lees meer over de Velsertunnel op Wikipedia.