velsertunnel-alternatieven

Alternatieve routes Velsertunnel

Tijdens de renovatie van de Velsertunnel in 2016 is de tunnel lange tijd 9 maanden lang gesloten. Gelukkig heeft Rijkswaterstaat een heel plan ontwikkeld voor ons burgers om alsnog op onze bestemming te kunnen komen wanneer de tunnel gesloten is. Sommige van deze routes zijn al handig wanneer er voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden in 2015 en begin 2016. Doe er dus uw voordeel mee!

Update maart 2016:

Inmiddels wordt er hard gewerkt door Rijkswaterstaat aan het voltooien van de voorbereidende werkzaamheden. Zo worden de keerlussen vlakbij de Velsertunnel nu aangelegd om de omleidingsroutes te verkorten. Ook hebben ze een nieuwe website in het leven geroepen waarop tijdens de werkzaamheden de actuele route te plannen is! Plan uw alternatieve Velsertunnelroute met behulp van deze interactieve kaart:

http://ijmondbereikbaar.nl/kaart/

Velsertunnel routes afbeeldingen

Bekijk onderstaande afbeeldingen voor een weergave van de omleidingen rond de Velsertunnel:

Wijkertunnel als alternatief: extra rijstroken en calamiteitenbogen

Wanneer de Velsertunnel gesloten is betekent dit dat er meer verkeersdruk ontstaat in de Wijkertunnel. Verkeer van de A22 wordt omgeleid naar de A9 via de calamiteitenbogen. Om de extra stroom aan verkeer aan te kunnen (en te zorgen voor zo min mogelijk vertraging tijdens de spitsuren) wordt de Wijkertunnel tijdelijk verbreed. In beide richtingen komt een extra rijstrook! De Wijkertunnel wordt als alternatief beter bereikbaar dankzij extra keerlussen en calamiteitenbogen.  De onderstaande videos lichten deze routes toe.

Filmpje over de keerlussen:

Filmpje over de calamiteitenbogen:

Extra afvaart Velserpont en loyaliteitsprogramma met de IJmond bereikbaar pas

Rijkswaterstaat en IJmond bereikbaar (Provincie Noord Holland) willen reizen per fiets zoveel mogelijk aansporen en hebben daarom een tweede Velserpont in dienst genomen tijdens de spits. Of een tweede pontje mensen echt activeert om meer te gaan fietsen op dit traject is ons nog de vraag. Maar ook is er een plan opgesteld waarin mensen die met de fiets reizen in de IJmond beloond worden. U kunt hiervoor een ijmond bereikbaar pas aanvragen via hun website: http://www.ijmondbereikbaar.nl/werknemers/ijmond-bereikbaar-pas/. Dit is een soort loyaliteitsprogramma waarmee u punten spaart als u bijvoorbeeld met de trein gaat in plaats van de auto, gekoppeld aan uw OV chipkaart. Voor de fietsers geeft de bereikbaar pas gratis pechhulp op de fiets (dus heeft u een lekke band dan helpt fietsNED u gratis uit de brand!) Ook geeft de pas kortingen in de IJmond. Wat dit verder precies allemaal inhoudt is ons ook nog niet helemaal duidelijk, maar houd daarvoor vooral de website ijmondbereikbaar.nl in de gaten.

 

Het complete bereikbaarheidsplan van Rijkswaterstaat en IJmond bereikbaar vonden we hier.

Wilt u hier uw tip voor een handige alternatieve route teruglezen? Stuur ons dan een e-mail via de contactpagina met uw route tip en wie weet verschijnt deze binnenkort op onze website!